Żeberka w miodzie

Ewelina
Obiad
19.05.2015 13:09
Żeberka w miodzie

Składniki

1,5kg źeberek

3 łyżki miodu

olej

1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

1 łyżeczka pieprzu + dodatkowa porcja

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka majeranku

woda

Przepis

Żeberka pokroić na kawałki.

Z miodu, oleju, przyprawy uniwersalnej, pieprzu i czerwonej papryki przygotować marynatę.

Posmarować żeberka marynatą z każdej strony, włożyć do miski i dodać pozostałą marynatę - odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Przełożyć żeberka wraz z marynatą do garnka ciśnieniowego, oprószyć pieprzem i majerankiem, podlać niewielką ilością wody i gotować przez 12 min. od puszczenia pary.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym sosem, zapiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 190C.

[ok. min]

Żeberka powinny być mięciutkie i łatwo odchodzić od kości.

Doskonale smakują z cukinią marynowaną.

Smacznego!