Składniki
1,5kg źeberek
3 łyżki miodu
olej
1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
1 łyżeczka pieprzu + dodatkowa porcja
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
woda
Przepis
Żeberka pokroić na kawałki.
Z miodu, oleju, przyprawy uniwersalnej, pieprzu i czerwonej papryki przygotować marynatę.
Posmarować żeberka marynatą z każdej strony, włożyć do miski i dodać pozostałą marynatę - odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Przełożyć żeberka wraz z marynatą do garnka ciśnieniowego, oprószyć pieprzem i majerankiem, podlać niewielką ilością wody i gotować przez 12 min. od puszczenia pary.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym sosem, zapiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 190C.
[ok. min]
Żeberka powinny być mięciutkie i łatwo odchodzić od kości.
Doskonale smakują z cukinią marynowaną.
Smacznego!