Przepis
Żeberka nie są potrawą,która często pojawia się na moim stole.To chyba ze względu na kalorie.Ale od czasu do czasu na prawdę warto skusić się na to kaloryczne szaleństwo.Żeberka rozpływają się w ustach.
Żeberka
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
oliwa
Marynata:
łyżeczka ostrej papryki w proszku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki miodu
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
łyżka suszonych płatków czosnku
2 łyżki sosu sojowego
ćwierć szklanki piwa
Przygotowanie:
Dzień wcześniej robimy marynatę do żeberek ze wszystkich podanych składników.Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Ja pokroiłam co jedno żeberko.Dobrze się pieką i porcja ładnie prezentuje się na talerzu.Mięso wkładam do marynaty.W czasie marynowania przekręcam mięso kilkakrotnie.Drugiego dnia wyjmujmy mięso z marynaty i obsmażamy z obydwu stron na oliwie.Obsmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy resztą marynaty i oliwą z patelni.Wstawiamy do piekarnika na 180′ na około 90 minut.Przykrywamy wierzch folią do pieczenia.Około 15 minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię,aby żeberka ładnie się zrumieniły.Podajemy zaraz po upieczeniu.