Cukinia faszerowana indykiem

Basia
Obiad
09.10.2015 11:52
Cukinia faszerowana indykiem
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

* 3 średnie cukinie

* 2 cebule

* 3 ząbki czosnku

* 1 czerwona papryka

* 50 dag mielonego mięsa z indykiem

* woreczek ryżu (użyłam brązowego)

* mały koncentrat pomidorowy

* pęczek natki pietruszki

* sól, pieprz, słodka papryka

* oliwa do smażenia

Przepis

Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci smak surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cukinie przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.