- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
* 3 średnie cukinie
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka
* 50 dag mielonego mięsa z indykiem
* woreczek ryżu (użyłam brązowego)
* mały koncentrat pomidorowy
* pęczek natki pietruszki
* sól, pieprz, słodka papryka
* oliwa do smażenia
Przepis
Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci smak surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cukinie przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.