Przepis
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
4 duże cebule
sól, pieprz
sproszkowana słodka papryka
zioła prowansalskie
1 łyżka smalcu
1 szklanka wywaru z warzyw
Wykonanie:
Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzałam do 180°C (g/d). Na patelni rozgrzałam smalec i wkładałam żeberka na gorący tłuszcz. Obsmażyłam krótko z każdej strony i przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam 3 łyżkami wody i wstawiłam bez przykrycia do piekarnika na 15 minut.
Cebulę pokroiłam na pół plasterki, wrzuciłam na patelnię, na której smażyły się żeberka, żeby tylko się lekko zeszkliła.
Następnie wszystkie kawałki żeberek poodwracałam na druga stronę i ponownie wstawiłam na 15 minut. Po tym czasie podlałam jeszcze ¾ szklanki wody, obłożyłam cebulą przykryłam przykrywką i wstawiłam na 1,5 godziny.
Żeberka wyjęłam, przełożyłam do miseczki, a sos z cebulą przełożyłam do rondelka, zmiksowałam, wstawiłam na gaz, zalałam wywarem z warzyw i zagotowałam. Można jeszcze sos przecedzić. Ja tego nie robiłam.
Cebula puści sok, pod wpływem którego żeberka zmiękną i są kruche a sos jest zagęszczony. Żeberka są pyszne, kruche, delikatne