Lekka kalafiorowa

Basia
Fit
09.10.2015 12:32
Lekka kalafiorowa
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

* 2 pojedyncze piersi z kurczaka

* 2 średnie cebule

* 2 duże marchewki

* 3 duże ziemniaki

* średni kalafior

* szklanka mleka

* sól, pieprz

* oliwa do smażenia

* pęczek koperku

Przepis

Oliwę rozgrzewamy na patelni. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, krótko przesmażamy (ok. 3 minut). Zalewamy 2 l. wody dodając ziele angielskie i liście laurowe. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy podzielony na różyczki kalafior. Gotujemy do czasu aż zmięknie. Zabielamy mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno koperkiem.