Torcik jabłkowo-miętowy

Ewelina
Ciasta
02.08.2015 9:52
Torcik jabłkowo-miętowy

Składniki

SKŁADNIKI NA FOREMKĘ 11x26 CM:

7 podłużnych biszkoptów (kupiłam tutaj)

2 galaretki o smaku jabłkowo miętowym (można dostać tutaj)

1 łyżeczka żelatyny

400 g jogurtu greckiego (użyłam kupionego tutaj)

1 czubata łyżka cukru pudru

kilkanaście truskawek (w zależności od ich wielkości)

Przepis

Truskawki opłukać, dobrze osączyć, usunąć szypułki.

Jedną galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody.

Dno foremki wyłożyć biszkoptami (moja silikonowa ze szklanym dnem nie wymagała uprzedniego wyłożenia folią spożywczą).

Jogurt bałkański zmiksować z łyżką cukru pudru i przestudzoną galaretką.

Niewielką ilością masy pozalewać szczeliny pomiędzy biszkoptami i ich wierzch.

Na biszkoptach rozłożyć truskawki i zalać je pozostałą masą jogurtowo-galaretkową.

Foremkę wstawić do lodówki.

Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, przestudzić.

Tężejącą wylać na wierzch torcika i ponownie wstawić do lodówki.