Składniki
SKŁADNIKI NA FOREMKĘ 11x26 CM:
7 podłużnych biszkoptów (kupiłam tutaj)
2 galaretki o smaku jabłkowo miętowym (można dostać tutaj)
1 łyżeczka żelatyny
400 g jogurtu greckiego (użyłam kupionego tutaj)
1 czubata łyżka cukru pudru
kilkanaście truskawek (w zależności od ich wielkości)
Przepis
Truskawki opłukać, dobrze osączyć, usunąć szypułki.
Jedną galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody.
Dno foremki wyłożyć biszkoptami (moja silikonowa ze szklanym dnem nie wymagała uprzedniego wyłożenia folią spożywczą).
Jogurt bałkański zmiksować z łyżką cukru pudru i przestudzoną galaretką.
Niewielką ilością masy pozalewać szczeliny pomiędzy biszkoptami i ich wierzch.
Na biszkoptach rozłożyć truskawki i zalać je pozostałą masą jogurtowo-galaretkową.
Foremkę wstawić do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, przestudzić.
Tężejącą wylać na wierzch torcika i ponownie wstawić do lodówki.