Składniki
3 kajzerki (15 dag) – czerstwe, ale jeszcze nie całkowicie ususzone
300 ml chudego mleka - u mnie bezlaktozowe (kupiłam tutaj)
2 duże jajka
1 łyżeczka papryki suszonej w płatkach
sól morska
świeżo mielony pieprz
3 dag salami paprykowego w plasterkach (kupisz tutaj)
8 dag sera gouda
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
7 dag żółtych pomidorków daktylowych
1 łyżeczka masła do posmarowania formy
Przepis
Foremkę do zapiekania o wymiarach 13x22 cm wysmarować cienką warstwa masła.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu).
Opłukaną natkę posiekać, salami pokroić w kawałki, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno posiekać, 1/3 odłożyć do posypania wierzchu.
Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i płatkami papryki.
Bułki pokroić w około jedno centymetrową kostkę, wymieszać z mlekiem.
Dodać najpierw roztrzepane jajka i wymieszać, następnie pozostałe składniki (oprócz pomidorków) i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki, nie ugniatać.
Pomidorki opłukać, każdy przekroić na 3 plasterki, rozłożyć na powierzchni masy lekko je wciskając.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
5 minut przed końcem pieczenia posypać odłożonym serem i podnieść temperaturę o 20 stopni.
Pudding powinien być w środku puszysty i ścięty, a z wierzchu zrumieniony.
Od razu podawać.