Zapiekanka z chleba - HIT

Ewelina
Zapiekanki
02.08.2015 9:36
Zapiekanka z chleba - HIT

Składniki

3 kajzerki (15 dag) – czerstwe, ale jeszcze nie całkowicie ususzone

300 ml chudego mleka - u mnie bezlaktozowe (kupiłam tutaj)

2 duże jajka

1 łyżeczka papryki suszonej w płatkach

sól morska

świeżo mielony pieprz

3 dag salami paprykowego w plasterkach (kupisz tutaj)

8 dag sera gouda

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

7 dag żółtych pomidorków daktylowych

1 łyżeczka masła do posmarowania formy

Przepis

Foremkę do zapiekania o wymiarach 13x22 cm wysmarować cienką warstwa masła.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu).

Opłukaną natkę posiekać, salami pokroić w kawałki, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno posiekać, 1/3 odłożyć do posypania wierzchu.

Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i płatkami papryki.

Bułki pokroić w około jedno centymetrową kostkę, wymieszać z mlekiem.

Dodać najpierw roztrzepane jajka i wymieszać, następnie pozostałe składniki (oprócz pomidorków) i ponownie delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki, nie ugniatać.

Pomidorki opłukać, każdy przekroić na 3 plasterki, rozłożyć na powierzchni masy lekko je wciskając.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.

5 minut przed końcem pieczenia posypać odłożonym serem i podnieść temperaturę o 20 stopni.

Pudding powinien być w środku puszysty i ścięty, a z wierzchu zrumieniony.

Od razu podawać.