Przepis
Spód:
200g herbatników
300g masy kajmakowej
Warstwa jabłkowa:
720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych)
2 galaretki cytrynowe
Warstwa śmietankowa:
500ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
3 łyżki płatków migdałowych
Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm.
Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.
Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy. Wyłożyć równą warstwę na jabłka. Torcik posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Schłodzić, przed podaniem udekorować listkami melisy.