Torcik jabłkowy

Ewelina
Ciasta
15.03.2015 13:47
Torcik jabłkowy

Przepis

Spód:

200g herbatników

300g masy kajmakowej

Warstwa jabłkowa:

720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych)

2 galaretki cytrynowe

Warstwa śmietankowa:

500ml śmietanki 30%

4 łyżki cukru pudru

2 śmietan fixy

3 łyżki płatków migdałowych

Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm.

Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.

Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy. Wyłożyć równą warstwę na jabłka. Torcik posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Schłodzić, przed podaniem udekorować listkami melisy.