Karkówka pieczona w piekarniku

Ewelina
Obiad
02.08.2015 9:50
Karkówka pieczona w piekarniku

Składniki: Mięso: 0,5 kg karkówki 0,5 kg karkówki 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka ostra i słodka odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli kostka rosołowa 3 łyżki octu balsamicznego 1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego Dodatkowo: 0,5 kg małych pieczarek Czasem przychodzi taki dzień, że mam ochotę na porządny kawał mięcha, w takich sytuacjach, ratuje mnie ten przepis ;-) Jest to najlepsza karkówka, jaką kiedykolwiek jadłam ;) Kruche i delikatne mięso, dobrze doprawione, dzięki całonocnym marynowaniu. :) SMACZNEGO!!!:) Rozliczenie: Karkówka 5-6zł Cebula- 1zł czosnek- 0,50zł pieczarki- 3zł przyprawy i składniki do zalewy- ok. 4zł ziemniaki 1kg-1zł Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Polewamy odrobiną oliwy, mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com/2015/03/karkowka-pieczona-w-piekarniku.html