Składniki
KRUCHY SPÓD:
10 dag masła
4 łyżki cukru
1 duże jajko
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
WARSTWA BUDYNIOWA:
Budyń czekoladowy bez cukru (taki na 3/4 litra mleka)
0,5 litra mleka
2-3 łyżki cukru
WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
60 dag brzoskwiń (tutaj kupiłam w dobrej cenie)
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka żelatyny
Przepis
SPÓD:
Formę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkiem, dodać przesianą z dodatkami mąkę i wymieszać.
Ciastem wykleić dno blaszki.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem)
WARSTWA BUDYNIOWA:
Budyń ugotować w 0,5 litra mleka zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dosładzając według upodobania.
Gorący rozsmarować na upieczonym spodzie.
WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
Brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i umieścić w pojemniku z miarką.
Dolać wody do objętości 1 litra.
Całość przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, pogotować 2-3 minuty.
Odebrać około szklanki masy, zmiksować ją i ponownie dołożyć do rondla.
Dodać galaretki i żelatynę, dokładnie wymieszać.
Tężejącą masę wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać powierzchnię.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.