Kawowo-czekoladowa brzoskwinia

Ewelina
Ciasta
02.08.2015 9:46
Kawowo-czekoladowa brzoskwinia

Składniki

KRUCHY SPÓD:

10 dag masła

4 łyżki cukru

1 duże jajko

1 czubata szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki ciemnego kakao

WARSTWA BUDYNIOWA:

Budyń czekoladowy bez cukru (taki na 3/4 litra mleka)

0,5 litra mleka

2-3 łyżki cukru

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:

60 dag brzoskwiń (tutaj kupiłam w dobrej cenie)

2 galaretki cytrynowe

1 łyżeczka żelatyny

Przepis

SPÓD:

Formę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.

Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkiem, dodać przesianą z dodatkami mąkę i wymieszać.

Ciastem wykleić dno blaszki.

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem)

WARSTWA BUDYNIOWA:

Budyń ugotować w 0,5 litra mleka zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dosładzając według upodobania.

Gorący rozsmarować na upieczonym spodzie.

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:

Brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i umieścić w pojemniku z miarką.

Dolać wody do objętości 1 litra.

Całość przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, pogotować 2-3 minuty.

Odebrać około szklanki masy, zmiksować ją i ponownie dołożyć do rondla.

Dodać galaretki i żelatynę, dokładnie wymieszać.

Tężejącą masę wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać powierzchnię.

Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.