Torcik z gruszkami i morelami

Krzysztof
Przepisy
07.07.2014 20:39
Torcik z gruszkami i morelami

Przepis

Składniki :

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka mąki pszennej

szczypta soli

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

Krem waniliowy:

500 g. serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

kilka kropli olejku waniliowego

5 łyżek likieru Passoa

Krem z białą czekoladą :

250 g. serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

200 g. białej czekolady

5 łyżek likieru wiśniowego

Dodatkowo:

2-3 soczyste, dojrzałe gruszki

6-8 dojrzałych moreli

Przygotowanie:

Ciasto: Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję na zmianę przesianą mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek ( ze szczyptą soli). Mieszam delikatnie, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem ( 25 x 35 cm), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, piekę przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszam temperaturę do 170 stopni C.

Krem waniliowy : Mieszam dokładnie wszystkie składniki .

Krem z białą czekoladą : czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wszystkie pozostałe składniki mieszam dokładnie, dokładam partiami ciepłą czekoladę, mieszając- aż powstanie gładki krem.

Dodatkowo: obieram morele i gruszki, usuwam pestki i gniazda nasienne, kroję w cienkie plasterki.

Ciasto dzielę na 2 równe części, jedną z nich smaruję 1/3 kremu waniliowego, układam plastry gruszek i przykrywam resztą kremu ( pozostawiając 2 łyżki) . Przykrywam drugą częścią ciasta, lekko dociskając. Smaruję pozostałym waniliowym kremem i układam morele, a następnie całość pokrywam kremem z czekoladą. Wyrównuję powierzchnię szerokim nożem.

Przepis autorski.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną