Przepis
Składniki :
Biszkopt :
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Krem waniliowy:
500 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli olejku waniliowego
5 łyżek likieru Passoa
Krem z białą czekoladą :
250 g. serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
200 g. białej czekolady
5 łyżek likieru wiśniowego
Dodatkowo:
2-3 soczyste, dojrzałe gruszki
6-8 dojrzałych moreli
Przygotowanie:
Ciasto: Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję na zmianę przesianą mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek ( ze szczyptą soli). Mieszam delikatnie, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem ( 25 x 35 cm), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, piekę przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszam temperaturę do 170 stopni C.
Krem waniliowy : Mieszam dokładnie wszystkie składniki .
Krem z białą czekoladą : czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wszystkie pozostałe składniki mieszam dokładnie, dokładam partiami ciepłą czekoladę, mieszając- aż powstanie gładki krem.
Dodatkowo: obieram morele i gruszki, usuwam pestki i gniazda nasienne, kroję w cienkie plasterki.
Ciasto dzielę na 2 równe części, jedną z nich smaruję 1/3 kremu waniliowego, układam plastry gruszek i przykrywam resztą kremu ( pozostawiając 2 łyżki) . Przykrywam drugą częścią ciasta, lekko dociskając. Smaruję pozostałym waniliowym kremem i układam morele, a następnie całość pokrywam kremem z czekoladą. Wyrównuję powierzchnię szerokim nożem.
Przepis autorski.