Przepyszny torcik jabłkowy

Krzysztof
Ciasta
05.10.2014 7:50
Przepyszny torcik jabłkowy

Przepis

Torcik jabłkowy to ciasto z mojego dzieciństwa, jest idealny nawet dla małych dzieci, a ja uwielbiam je!

Składniki:

ciasto

3 szklanki mąki

1 margaryna

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

2 łyżki gęstej śmietany 18 %

masa

1 kg wydrążonych obranych jabłek

3/4 kostki masła

1 szklanka cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części, każdą część pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem i rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Upieczone ciasta odstawiamy najlepiej na 12 h tak aby nabrały chrupkości.

Masa:

Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.