Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną

Krzysztof
Przepisy
11.05.2014 19:46
Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną

Przepis

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek, osobno żółtka i białka

3/4 szklanki cukru pudru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku od pieczenia

1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

Masa jabłkowa:

1,5kg jabłek

1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej

1 łyżka masła

1/3 szklanki cukru

Masa jogurtowa:

2 duże jogurty naturalne (razem około 700g)

2 opakowania galaretki truskawkowej

Śmietana:

500ml śmietanki 30% lub 36%

4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

Biszkopt:

1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując.

2. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.

Masa jabłkowa:

4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

5. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia.

6. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.

Masa jogurtowa:

7. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.

8. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała.

Śmietana:

9. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

10. Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać żelatynę. Gotową śmietankę rozsmarować na wierzchu masy jogurtowej i ciasto wstawać do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.

Udanych wypieków:)

Źródło: http://www.malacukierenka.pl/