Składniki
1 PORCJA (ok. 230 kcal):
10 dag bobu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
10 dag zielonej cukinii z miękką skórką
sól morska z pieprzem
świeża lub suszona bazylia
4 dag mozzarelli
Przepis
Bób opłukać, ugotować al’dente, lekko przestudzić, obrać ze skórki.
Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić w grubsze ćwierć plastry.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić najpierw czosnek, a po chwili smażenia cukinię.
Kiedy cukinia zmięknie, dołożyć obrany bób, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę razem podgrzewać.
Po lekkim przestudzeniu dodać bazylię i mozzarellę, delikatnie wymieszać.