Jabłecznik ze świeżą miętą

Krzysztof
Przepisy
10.01.2015 21:51
Jabłecznik ze świeżą miętą

Przepis

Składniki :

5 żółtek ; u mnie były 3 z jaj kaczych i 2 kurze

3 szklanki mąki : 1 szklanka mąki krupczatki, 2 szkl. mąki zwykłej pszennej

250 g tłuszczu do pieczenia

sól

łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie :

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej

Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem

Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli zbyt twarda dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min.

Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki

Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki

Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną