Składniki
Babeczki:
1,5 szkl mąki pszennej
2/3 szkl cukru brązowego Diamant
2 kopiate łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szkl mleka
6 łyżek oleju
2 jajka
Krem:
250 ml śmietanki kremówki
1,5 szkl malin
2 łyżki cukru
łyżka cukru pudru
śmietan fix
Przepis
Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min. w 180 stopniach. Ostudzić.
Mus z malin: Maliny przełożyć do garnuszka, dolać 2 łyżki wody i dusić aż się rozpadną, gotować na małym ogniu do czasu aż spora ilość płynu odparuje. Pod koniec dodać cukier, jeszcze chwilę podgrzewać. maliny przetrzeć przez sito aby pozbyć się ziarenek. Otrzymałam 3 łyżki gęstego musu malinowego.
Krem: Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Połowę musu dokładnie wymieszać z kremem, resztę wymieszać niedbale aby zostały różowe smugi. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki.
Jeśli babeczki będą podane od razu po przygotowaniu nie będzie potrzebny śmietan fix.
Część musu z malin można rozsmarować wewnątrz worka cukierniczego a następnie nałożyć śmietanę. Wyjdą dwukolorowe rozetki.