Ciasto rabarbarowe z brzoskwiniami

Ewelina
Ciasta
19.05.2015 13:21
Ciasto rabarbarowe z brzoskwiniami

Składniki

Składniki:

500 g rabarbaru

6 połówek brzoskwiń z puszki

180 g margaryny

100 g cukru drobnego do wypieków

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

700 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

80 g masła lub margaryny

70 g płatków owsianych górskich

125 g mąki pszennej

80 g cukru drobnego do wypieków

1 łyżka cynamonu

szczypta soli

Przepis

Dodatkowo:

2 łyżki cukru do zasypania rabarbaru

Cukier puder do posypania upieczonego ciasta

Wykonanie:

Margarynę, mąkę, oba cukry i jajka i jogurt wymieszałam w mikserze. Kiedy już wszystkie składniki się połączyły a ciasto zrobiło się elastyczne zagniotłam w kulę i włożyłam na godzinę do lodówki.

Piekarnik nastawiłam na 180 °C.

Rabarbar oczyściłam, umyłam i pokroiłam na 2-3 cm kawałki. Brzoskwinie odsączyłam z soku i pokroiłam w kostkę.

Foremkę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim blaszkę, również na ściankach tworząc wysoki rant. Wstawiłam na 15 minut do piekarnika.

Rabarbar zasypałam 2 łyżkami cukru i ostawiłam na chwilę, żeby puścił sok.

Na podpieczone ciasto wyłożyłam brzoskwinie i odsączony z soku rabarbar.

Wszystkie składniki na kruszonkę zmiksowałam i wysypałam na owocach.

Ciasto wstawiłam do piekarnika na około 50 minut.

Po wystudzeniu upudrowałam cukrem pudrem.