Składniki
Składniki:
500 g rabarbaru
6 połówek brzoskwiń z puszki
180 g margaryny
100 g cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
700 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
80 g masła lub margaryny
70 g płatków owsianych górskich
125 g mąki pszennej
80 g cukru drobnego do wypieków
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
Przepis
Dodatkowo:
2 łyżki cukru do zasypania rabarbaru
Cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Wykonanie:
Margarynę, mąkę, oba cukry i jajka i jogurt wymieszałam w mikserze. Kiedy już wszystkie składniki się połączyły a ciasto zrobiło się elastyczne zagniotłam w kulę i włożyłam na godzinę do lodówki.
Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
Rabarbar oczyściłam, umyłam i pokroiłam na 2-3 cm kawałki. Brzoskwinie odsączyłam z soku i pokroiłam w kostkę.
Foremkę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim blaszkę, również na ściankach tworząc wysoki rant. Wstawiłam na 15 minut do piekarnika.
Rabarbar zasypałam 2 łyżkami cukru i ostawiłam na chwilę, żeby puścił sok.
Na podpieczone ciasto wyłożyłam brzoskwinie i odsączony z soku rabarbar.
Wszystkie składniki na kruszonkę zmiksowałam i wysypałam na owocach.
Ciasto wstawiłam do piekarnika na około 50 minut.
Po wystudzeniu upudrowałam cukrem pudrem.