Składniki
400 g sznycli z indyka
200g makaronu ryżowego
1 mały brokuł
1 mała papryka pomarańczowa lub żółta
2 łodygi selera naciowego
1 mały por, ok. 10cm
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos sojowy ( opcjonalnie)
sól
pieprz
olej do smażenia
Przepis
Warzywa myjemy i oczyszczamy. Brokuła gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie około 10 minut od zagotowania. Pora i seler kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy lekko zmięknie, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy całość ogniu około 7 minut, często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię i przekładamy warzywa do miski.
Indyka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki.Podsmażamy na dużym ogniu na 2 łyżkach oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy indyk już się podsmaży dodajemy wcześniej przygotowane warzywa. Dorzucamy ugotowane brokuły podzielone na różyczki oraz makaron. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Posypujemy pietruszką.