Serowy łaciatek

Ewelina
Ciasta
19.05.2015 13:13
Serowy łaciatek

Składniki

CIASTO:

15 dag masła

2/3 szklanki cukru

4 jajka

szczypta soli

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki ciemnego kakao

10 łyżek mleka

MASA SEROWA:

0,5 kg sera trzykrotnie mielonego (kupuję firmowy w TYM sklepie)

10 dag masła

0,5 szklanki cukru

3 jajka

0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

0,5 łyżki mąki pszennej

0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

PONADTO:

1 puszka ananasa w syropie

2 galaretki brzoskwiniowe

1 galaretka truskawkowa

Przepis

CIASTO:

Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ananasy dokładnie osączyć z zalewy (zalewa nie będzie nam potrzebna), jeśli jest w krążkach, każdy przekroić na kilka części.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać.

Żółtka oddzielić od białek.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawanymi pojedynczo żółtkami.

Dodać porcjami mleko i mąkę z dodatkami (będzie gęste).

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać łopatką, wyłożyć do przygotowanej blaszki.

MASA SEROWA:

Białka oddzielić od żółtek.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, pojedynczo dodać najpierw żółtka, a następnie po łyżce sera.

Dodać proszek budyniowy i obie mąki.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy łopatki.

NASTĘPNIE:

Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (160 z termo obiegiem).

W kakaowym spodzie zrobić łyżką zagłębienia, włożyć w nie porcje masy serowej.

W ciasto powciskać kawałki ananasa i przykryć go pozostałą masą serową.

Piec 1 godzinę pilnując, żeby za mocno się nie przypiekł.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, galaretkę truskawkową w 1 i 1/3 szklanki, odstawić do wystudzenia.

Tężejącą galaretkę brzoskwiniową wylać na wierzch wystudzonego ciasta.

Łyżką nałożyć tężejącą galaretkę truskawkową, tak, żeby powstały kolorowe plamy.

Wstawić do lodówki.