Składniki
CIASTO:
15 dag masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki ciemnego kakao
10 łyżek mleka
MASA SEROWA:
0,5 kg sera trzykrotnie mielonego (kupuję firmowy w TYM sklepie)
10 dag masła
0,5 szklanki cukru
3 jajka
0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
0,5 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
PONADTO:
1 puszka ananasa w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe
1 galaretka truskawkowa
Przepis
CIASTO:
Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ananasy dokładnie osączyć z zalewy (zalewa nie będzie nam potrzebna), jeśli jest w krążkach, każdy przekroić na kilka części.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać.
Żółtka oddzielić od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawanymi pojedynczo żółtkami.
Dodać porcjami mleko i mąkę z dodatkami (będzie gęste).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać łopatką, wyłożyć do przygotowanej blaszki.
MASA SEROWA:
Białka oddzielić od żółtek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, pojedynczo dodać najpierw żółtka, a następnie po łyżce sera.
Dodać proszek budyniowy i obie mąki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy łopatki.
NASTĘPNIE:
Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (160 z termo obiegiem).
W kakaowym spodzie zrobić łyżką zagłębienia, włożyć w nie porcje masy serowej.
W ciasto powciskać kawałki ananasa i przykryć go pozostałą masą serową.
Piec 1 godzinę pilnując, żeby za mocno się nie przypiekł.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, galaretkę truskawkową w 1 i 1/3 szklanki, odstawić do wystudzenia.
Tężejącą galaretkę brzoskwiniową wylać na wierzch wystudzonego ciasta.
Łyżką nałożyć tężejącą galaretkę truskawkową, tak, żeby powstały kolorowe plamy.
Wstawić do lodówki.