Zupa pieczarkowa z porem

Ewelina
Zupy
19.05.2015 13:44
Zupa pieczarkowa z porem

Składniki

0,5 kg pieczarek

1 duży por (jasna część)

1,5 l. bulionu warzywnego (ewentualnie woda + kostka rosołowa)

3 łyżki masła

kilka gałązek świeżego lubczyku

kilka gałązek natki pietruszki

3 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)

1 pełna łyżeczka mąki pszennej

sól, pieprz do smaku

Przepis

Umyte pieczarki kroję na cienkie plasterki, lekko solę i podsmażam na 2 łyżkach masła na złoto. Zdejmuję pieczarki z patelni, a na pozostałym maśle podsmażam posiekanego pora. Zagotowuję wywar z gałązkami lubczyku (związanymi w pęczek), po czym wyjmuję lubczyk, dodaję pora i miksuję. Do tak przygotowanej bazy dodaję podsmażone pieczarki. Śmietanę mieszam z mąką i hartuję z kilkoma łyżkami gorącej zupy - dolewam, mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pierzem, dodaję posiekaną pietruszkę.

Przepis autorski.