Składniki
na 12 babeczek
1 szklanka mąki pszennej
80 ml oleju
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
powidła malinowe lub świeże maliny ( około 1 szklanka )
kilka owoców do ozdoby
cukier puder do posypania
Przepis
Całe jajka ( bez skorupek ) ubijamy mikserem na puch.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodkę dokładnie mieszamy w miseczce.
Do ubitych jajek dodajemy cukier i dalej ubijając wlewamy olej i śmietanę.
Wsypujemy suche składniki, mieszamy na wolnych aż ciasto stanie się gładkie .
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do nich po dużej łyżce ciasta.
Na środek każdej babeczki nakładamy po łyżeczce powideł malinowych lub świeżych malin.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 30 minut. Muffinki studzimy, posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy owocami.
Smacznego.