- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
Biszkopt:
6 jajka
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
Masa:
10 dag cukru
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
1 margaryna
Dodatkowo:
2 pojemniczki malin
2 galaretki malinowe
Pianka:
2 "Śnieżki"
2 galaretki malinowe
Przepis
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.
Ciasto wylewamy na dużą blachę
i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
Do szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy.
Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy.
Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń
i doprowadzamy do ponownego zagotowania
w celu uzyskania jednolitej masy.
Studzimy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę.
Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy.
Dodatkowo:
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pianka:
W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki
i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę.
Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem.
Na kremie układamy maliny
i zalewamy tężejącą galaretką.
Na galaretkę nakładamy malinową piankę.
Smacznego!