Malinowa rozkosz

Elżbieta

Ciasta

April 23, 2016, 7:46 a.m.

Malinowa rozkosz

Składniki

Biszkopt:

6 jajka

1 szklanka cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

0,6 szklanki mąki pszennej

0,6 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki kakao

Masa:

10 dag cukru

0,5 litra mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

cukier waniliowy

1 margaryna

Dodatkowo:

2 pojemniczki malin

2 galaretki malinowe

Pianka:

2 "Śnieżki"

2 galaretki malinowe

Przepis

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.

Ciasto wylewamy na dużą blachę

i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa:

Do szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy.

Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy.

Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń

i doprowadzamy do ponownego zagotowania

w celu uzyskania jednolitej masy.

Studzimy.

Margarynę ucieramy na puszystą masę.

Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy.

Dodatkowo:

Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.

Pianka:

W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki

i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę.

Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem.

Na kremie układamy maliny

i zalewamy tężejącą galaretką.

Na galaretkę nakładamy malinową piankę.

Smacznego!