Składniki
*300g mąki
*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*1 jajko
*120g cukru
*80ml oleju
*250g maślanki naturalnej
*łyżka soku z cytryny
*szczypta soli
*200g truskawek pokrojonych w średnią kostkę
Przepis
Potrzebujemy 2 miski.
Do jednej wsypujemy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
W drugiej mieszamy ze sobą olej, jajko, cukier, maślankę i sok z cytryny.
Pokrojone truskawki dodajemy do mąki, mieszamy i teraz już łączymy ze sobą zawartość dwóch misek, mieszając chwilę, do połączenia wszystkich składników.
Ciasto przekładamy łyżką do foremek, do 3/4 wysokości i pieczemy w 160st. przez około 30 minut.
Przestudzone muffiny możemy udekorować wedle uznania, np. posypać cukrem pudrem, lub poukładać połówki świeżych truskawek.