Przepis
SKŁADNIKI :
1 kg małych, białych i twardych pieczarek
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
ZALEWA :
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 cebula pokrojona w talarki
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela
kilka ziarnek pieprzu
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 30 %
Pieczarki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy wystające nóżki, następnie panierujemy pieczarki w rozmąconym jajku i bułce tartej. Pieczemy w garnku lub frytkownicy na głębokim oleju. Pieczarki dokładnie odcedzamy na sitku. Wszystkie Składniki zalewy zagotowujemy, Wkładamy do niej nasze pieczarki, lekko mieszamy i odkładamy. Po ostudzeniu pieczarki przechowujemy w lodówce. Po najmniej 12 godzinach są bardzo chrupiące, smaczne i wręcz idealne jako zakąska. Polecam i życzę smacznego.