PIECZARKI PANIEROWANE W ZALEWIE OCTOWO - POMIDOROWEJ

Krzysztof
Przekąski
02.12.2014 19:02
PIECZARKI PANIEROWANE W ZALEWIE OCTOWO - POMIDOROWEJ

Przepis

SKŁADNIKI :

1 kg małych, białych i twardych pieczarek

2 jajka

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

ZALEWA :

5 szklanek wody

1 szklanka octu

1 cebula pokrojona w talarki

2 liście laurowe

2 ziarnka ziela

kilka ziarnek pieprzu

4 łyżki cukru

1 łyżka soli

1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 30 %

Pieczarki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy wystające nóżki, następnie panierujemy pieczarki w rozmąconym jajku i bułce tartej. Pieczemy w garnku lub frytkownicy na głębokim oleju. Pieczarki dokładnie odcedzamy na sitku. Wszystkie Składniki zalewy zagotowujemy, Wkładamy do niej nasze pieczarki, lekko mieszamy i odkładamy. Po ostudzeniu pieczarki przechowujemy w lodówce. Po najmniej 12 godzinach są bardzo chrupiące, smaczne i wręcz idealne jako zakąska. Polecam i życzę smacznego.