Zapiekanki z pieczarkami

Krzysztof
Przekąski
30.08.2014 19:30
Zapiekanki z pieczarkami

Przepis

Do przygotowania zapiekanek najlepsza byłaby bagietka lub długa bułka, ale świetnie sprawdzi się również zwykła bułka lub po prostu kromka chleba.

Ponadto potrzebne będą pieczarki, cebulka oraz ser żółty. Ilość potrzebnych składników zależy od tego ile zapiekanek chcemy przygotować. Ja zwykle przygotowuję sobie pieczarki i cebulkę na większą ilość zapiekanek i trzymam je w lodówce.

1. Pieczarki dokładnie myję, kroję a następnie duszę na masełku (można użyć też surowych pieczarek). Pod koniec doprawiam solą.

2. Cebulkę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Również pod koniec smażenia doprawiam solą.

3. Bagietkę/bułkę kroję wzdłuż i smaruję masełkiem.

4. Na posmarowaną masełkiem bułeczkę układam pieczarki i cebulkę a następnie żółty ser.

5. Przygotowane zapiekanki wstawiam do rozgrzanego na 200° C na około 7 minut (można krócej lub dłużej w zależności czy ktoś lubi bardziej spieczone lub mniej).

Zapiekanki zajadam z ketchupem :-)

Jako dodatkowy składnik można dodać szynkę, paprykę, pomidora i wiele innych w zależności od upodobań :-)