TULIPANY Z CASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM

Krzysztof
Przekąski
02.12.2014 18:58
TULIPANY Z CASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM

Przepis

SKŁADNIKI : na 8 tulipanków

1 opakowanie ciasta francuskiego

1/2 piersi z kurczaka

20 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki i podpieczonych

1 czerwona papryka,pokrojona w kostkę

1 cebula, pokrojona w kostkę

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajko

garść startego żółtego sera

sól, pieprz, chili do smaku

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i wbijamy jajko. Farsz dokładnie mieszam i doprawiamy do smaku.

Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na osiem kawałków. Foremki na mufinki smarujemy oliwą, układamy do form kwadraty tak aby wystawały rogi. Nakładamy po dużej łyżce farszu.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C, kiedy jest już nagrzany wkładamy formę i pieczemy około 20-25 minut. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni zmniejszamy temperaturę na 170 *C.

Tulipanki podajemy ciepłe. Smacznego.