Przepis
SKŁADNIKI : na 8 tulipanków
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 piersi z kurczaka
20 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki i podpieczonych
1 czerwona papryka,pokrojona w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
garść startego żółtego sera
sól, pieprz, chili do smaku
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i wbijamy jajko. Farsz dokładnie mieszam i doprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na osiem kawałków. Foremki na mufinki smarujemy oliwą, układamy do form kwadraty tak aby wystawały rogi. Nakładamy po dużej łyżce farszu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C, kiedy jest już nagrzany wkładamy formę i pieczemy około 20-25 minut. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni zmniejszamy temperaturę na 170 *C.
Tulipanki podajemy ciepłe. Smacznego.