Pieczarki panierowane

Ewelina
Przekąski
31.08.2015 9:04
Pieczarki panierowane

Składniki

kilka dużych pieczarek, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, 150 g żółtego sera, pół pęczka natki pietruszki, olej do smażenia

Przepis

Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Do panierowania zostawiamy same kapelusze a ogonki odłożyć, można wykorzystać je do zupy lub do sosu. Do jednej miski wbić jajka, obficie posolić i popieprzyć, roztrzepać. Do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Kapelusze pieczarek panierować dwukrotnie w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor najpierw od wewnętrznej strony, następnie odwrócić na drugą stronę, posypać z wierzchu startym serem i smażyć aż ser się roztopi a pieczarki będą rumiane od spodu. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz lub półmisek, posypać posiekaną natką pietruszki.