Przepis
SKŁADNIKI :
300 g maka pszenna
20 g drożdże
100 ml ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki, suszonej bazylii
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże w ciepłej wodzie oraz olej, wsypujemy sól i bazylię. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.
NADZIENIE :
1 bakłażan
1 mała cukinia
1/2 czerwonej papryki
3-4 pieczarki
1 mała cebula
sól, pieprz
oregano
2 łyżki oleju
50 g sera goudy
50 g sera feta
20 g sera gorgonzoli
2 łyżeczki przecieru
Bakłażana i cukinię kroimy na plastry, oprószamy solą i pozostawiamy na 30 minut. Gdy puszczą sok, płuczemy je pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie podsmażamy, z obu stron na oleju na patelni. Podobnie podsmażamy oczyszczoną i pokrojona paprykę z cebulą następnie
pieczarki ścieramy w plastry.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i grubości około 1 cm. Formę smarujemy oliwą na której układamy ciasto. Na cieście rozsmarowujemy przecier, posypujemy przyprawami, układamy plastry bakłażana i cukinii, posypujemy papryką z cebulą oraz pieczarkami. Na koniec posypujemy pizzę serami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 *C, przez 20-25 minut.