PIZZA Z BAKŁAŻANEM, CUKINIĄ I TRZEMA SERAMI

Krzysztof
Przekąski
02.12.2014 18:53
PIZZA Z BAKŁAŻANEM, CUKINIĄ I TRZEMA SERAMI

Przepis

SKŁADNIKI :

300 g maka pszenna

20 g drożdże

100 ml ciepłej wody

szczypta soli

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki, suszonej bazylii

Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże w ciepłej wodzie oraz olej, wsypujemy sól i bazylię. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.

NADZIENIE :

1 bakłażan

1 mała cukinia

1/2 czerwonej papryki

3-4 pieczarki

1 mała cebula

sól, pieprz

oregano

2 łyżki oleju

50 g sera goudy

50 g sera feta

20 g sera gorgonzoli

2 łyżeczki przecieru

Bakłażana i cukinię kroimy na plastry, oprószamy solą i pozostawiamy na 30 minut. Gdy puszczą sok, płuczemy je pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie podsmażamy, z obu stron na oleju na patelni. Podobnie podsmażamy oczyszczoną i pokrojona paprykę z cebulą następnie

pieczarki ścieramy w plastry.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i grubości około 1 cm. Formę smarujemy oliwą na której układamy ciasto. Na cieście rozsmarowujemy przecier, posypujemy przyprawami, układamy plastry bakłażana i cukinii, posypujemy papryką z cebulą oraz pieczarkami. Na koniec posypujemy pizzę serami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 *C, przez 20-25 minut.