ZAPIEKANKA Z MIĘSA MIELONEGO I BAKŁAŻANA

Krzysztof
Zapiekanki
02.12.2014 18:54
ZAPIEKANKA Z MIĘSA MIELONEGO I BAKŁAŻANA

Przepis

SKŁADNIKI :

0,5 kg mięsa mielonego

1 spory bakłażan

2 puszki pomidorów

2 cebule

1 szklanka wody

1 łyżeczka oregano

sól,pieprz,słodka papryka w proszku

15 dkg sera goudy

1 jajko

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy jajko,sól pieprz,odrobinę oregano,dwa ząbki przeciśniętego czosnku,drobno pokrojoną cebulę,wszystko dokładnie mieszamy.

Bakłażana kroimy w plastry,skrapiamy oliwą,następnie obsmażamy z obu stron na patelni teflonowej.Odstawiamy.

SOS:

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy,dodajemy drobno pokrojoną cebulę,oregano,przeciśnięty czosnek.Całość smażymy,zalewamy pomidorami z puszki,dodajemy przecier i mieszamy,dolewamy wodę.Gotujemy 10-15 minut,gdy sos zgęstnieje doprawiamy go solą,pieprzem i cukrem.

Farsz mięsny zwijamy w plastry upieczonego bakłażana.Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego,kładziemy roladki mięsne i zalewamy pozostałym sosem,posypujemy startym serem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.170-180*C,pieczemy 30 minut.

Smacznego!