Przepis
SKŁADNIKI :
0,5 kg mięsa mielonego
1 spory bakłażan
2 puszki pomidorów
2 cebule
1 szklanka wody
1 łyżeczka oregano
sól,pieprz,słodka papryka w proszku
15 dkg sera goudy
1 jajko
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy jajko,sól pieprz,odrobinę oregano,dwa ząbki przeciśniętego czosnku,drobno pokrojoną cebulę,wszystko dokładnie mieszamy.
Bakłażana kroimy w plastry,skrapiamy oliwą,następnie obsmażamy z obu stron na patelni teflonowej.Odstawiamy.
SOS:
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy,dodajemy drobno pokrojoną cebulę,oregano,przeciśnięty czosnek.Całość smażymy,zalewamy pomidorami z puszki,dodajemy przecier i mieszamy,dolewamy wodę.Gotujemy 10-15 minut,gdy sos zgęstnieje doprawiamy go solą,pieprzem i cukrem.
Farsz mięsny zwijamy w plastry upieczonego bakłażana.Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego,kładziemy roladki mięsne i zalewamy pozostałym sosem,posypujemy startym serem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.170-180*C,pieczemy 30 minut.
Smacznego!