Zupa z łososia

Ewelina
Zupy
27.11.2014 22:47
Zupa z łososia

Przepis

Zupę z łososia jadłam w tym roku nad naszym polskim morzem. Akurat był pochmurny dzień i zupa nie dość, ze była przepyszna to jeszcze świetnie rozgrzała. Po powrocie do domu natychmiast musiałam odtworzyć ta zupę i udało się! Gorąco polecam.

Składniki:

filet z łososia 250-300g

3 małe pietruszki

4 małe marchewki

1 mały seler

0,5 cebuli

1,5l bulionu

100 ml śmietanki

1 łyżeczka koperku suszonego

4 średnie ziemniaki

sól

pieprz

2 łyżki masła

Seler, marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone warzywa i dusimy 5 minut. Następnie zalewamy bulionem i zmniejszamy ogień. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy 15 minut. Łososia myjemy, odcinamy skórę i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do garnka.

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Gotujemy jeszcze 10 minut. Do pół szklanki wywaru wlewamy śmietankę i szybko mieszamy. Wlewamy do zupy, dokładnie mieszamy. Nie gotujemy.

I gotowe!

Podajemy jako samodzielne danie lub z bagietką.