Pesto

Krzysztof
Obiad
26.11.2014 20:25
Pesto

Przepis

Składniki na mała miseczkę:

1 szkl. liści bazylii

50g orzeszków ziemnych ( mogą być solone, ale wtedy już nie używamy soli)

2 ząbki czosnku

15g tartego parmezanu

0,5 szkl. oliwy

pieprz

ew. sól

Liście bazylii opłukujemy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Jeśli będzie za gęsta dodajemy odrobinę wody lub oliwę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, jeśli potrzeba.

Niestety nie powiem, jak długo można przechowywać takie pesto, u mnie znika jeszcze tego samego dnia, więc nie miałam okazji tego sprawdzić.

Pesto świetnie pasuje do makaronów, do ryb lub mięs. Można też smarować nim grzanki i wcinać z pomidorem.