Przepis
Składniki na 2 porcje:
2 szklanki mieszanki różnych sałat
100g pomidorków koktajlowych
1 filet z kurczaka ( ok.150g)
0,5 żółtej papryki
6 łyżek groszku konserwowego
3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mały jogurt naturalny
1 garść liści mięty lub bazylii
sól
pieprz
Sałaty myjemy i osączamy z wody. Układamy osuszone na talerzu. Mięso myjemy, wycinamy ewentualne błonki, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy kurczaka na złoto. W międzyczasie doprawiamy go ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Opłukane pomidorki przekrawamy na pól, układamy na sałacie. Paprykę kroimy w kostkę lub w paseczki, rozdzielamy na obie porcje. Dodajemy groszek i koperek, posypujemy kostkami kurczaka.
Jogurt naturalny mieszamy z pozostałą oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Bazylię lub miętę drobno siekamy i mieszamy z jogurtem. Polewamy sosem sałatkę.
Smacznego!