Norweska zupa z łososiem

Ewelina
Zupy
14.06.2014 9:05
Norweska zupa z łososiem

Przepis

Zupa norweska z łososiem

Zupa z wędzonym łososiem.. Brzmi dziwnie? Może i tak, ale jest naprawdę pyszna! Zupę przygotowałam z myślą o moim Synku i to był strzał w dziesiątkę. Bardzo nam smakowała, dlatego na pewno będę robiła ją częściej. Przygotowuje się ją błyskawicznie (pod warunkiem, że mamy gotowy bulion), jest bardzo aromatyczna, delikatna i zdrowa :)

Zupa norweska z łososiem

Przepis znalazłam na blogu Moniki, Gotuje, bo lubi.

Składniki:

1/2 białej części pora

2 spore ziemniaki

1 pełna łyżka masła

ok 0,75 l bulionu warzywnego

150 g wędzonego łososia

50 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

świeży koperek

Por przekroić wzdłuż na połowę, dokładnie umyć i pokroić na półplasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Do garnka wrzucić pełną łyżkę masła i pokrojony por. Smażyć przez chwilkę i dodać ziemniaki. Przemieszać i smażyć około 2-3 minut (por i ziemniaki nie powinny się zarumienić). Do warzyw wlać przygotowany wcześniej bulion. Gotować do czasu, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

Zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilkę.

Do zupy dodać rozdrobnionego łososia i pokrojony koperek. Rybę i koperek możecie wrzucić do garnka lub bezpośrednio do talerzy z zupą - ja wybieram drugą wersję :)

Smacznego :)