Przepis
Zupa norweska z łososiem
Zupa z wędzonym łososiem.. Brzmi dziwnie? Może i tak, ale jest naprawdę pyszna! Zupę przygotowałam z myślą o moim Synku i to był strzał w dziesiątkę. Bardzo nam smakowała, dlatego na pewno będę robiła ją częściej. Przygotowuje się ją błyskawicznie (pod warunkiem, że mamy gotowy bulion), jest bardzo aromatyczna, delikatna i zdrowa :)
Zupa norweska z łososiem
Przepis znalazłam na blogu Moniki, Gotuje, bo lubi.
Składniki:
1/2 białej części pora
2 spore ziemniaki
1 pełna łyżka masła
ok 0,75 l bulionu warzywnego
150 g wędzonego łososia
50 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
świeży koperek
Por przekroić wzdłuż na połowę, dokładnie umyć i pokroić na półplasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Do garnka wrzucić pełną łyżkę masła i pokrojony por. Smażyć przez chwilkę i dodać ziemniaki. Przemieszać i smażyć około 2-3 minut (por i ziemniaki nie powinny się zarumienić). Do warzyw wlać przygotowany wcześniej bulion. Gotować do czasu, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilkę.
Do zupy dodać rozdrobnionego łososia i pokrojony koperek. Rybę i koperek możecie wrzucić do garnka lub bezpośrednio do talerzy z zupą - ja wybieram drugą wersję :)
Smacznego :)