Przepis
Składniki:
20 dag fileta z łososia
20 dag ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki
1-2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
1 limonka lub cytryna
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i dusimy ziemniaki na puree.
Łososia gotujemy w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem.
Ugotowaną rybę dzielimy na kawałki.
W misce mieszamy tłuczone ziemniaki, rybę, koperek, szczypiorek, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia masy.
Następnie formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie.
Podajemy z cząstkami lub plasterki limonki bądź cytryny.
Do takiego dania wystarczy już tylko surówka i pyszny obiad gotowy!