Kotleciki z łososia

Krzysztof
Obiad
26.11.2014 20:20
Kotleciki z łososia

Przepis

Składniki:

20 dag fileta z łososia

20 dag ziemniaków

1 jajko

1 łyżka mąki

1-2 łyżki oliwy

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

sól

pieprz

1 limonka lub cytryna

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i dusimy ziemniaki na puree.

Łososia gotujemy w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem.

Ugotowaną rybę dzielimy na kawałki.

W misce mieszamy tłuczone ziemniaki, rybę, koperek, szczypiorek, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia masy.

Następnie formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie.

Podajemy z cząstkami lub plasterki limonki bądź cytryny.

Do takiego dania wystarczy już tylko surówka i pyszny obiad gotowy!