Przepis
Sałatka z kalafiorem i ananasem
Po dłuższej przerwie, spowodowanej krótkim urlopem wracam do kuchni:). Dziś podam wam przepis na sałatkę, która sprawdzi się jako samodzielne danie jak również na imprezie. Można ją zrobić bardzo szybko, a jeśli użyjecie mrożonego kalafiora potrzebujecie zaledwie 15 minut.
Składniki:
1 mały kalafior
1 puszka ananasa w kawałkach
1 filiżanka rodzynek
1 puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
sól
Kalafiora obieramy z liści, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli używamy kalafiora mrożonego gotujemy go znacznie krócej, około 7 minut. Należy często go sprawdzać, aby nie był za miękki. Ugotowanego kalafiora przelewamy zimną wodą. Gdy ostygnie, kroimy go na małe kawałki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 5 minut. Po tym czasie zlewamy wodę.
Odsączamy kukurydzę i ananasa. Do miski wkładamy kalafiora, rodzynki, ananasa i kukurydzę. Dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Smacznego!