Przepis
Jesień ostro daje się we znaki. Właśnie na takie dni idealne są zupy krem, które w taką pogodę dobrze nas rozgrzeją. Dzisiaj przepis na krem z kalafiora. Zapraszam również do spróbowania przepisu na zupę krem z dyni. http://zsiwawkuchni.blogspot.com/2014/10/krem-z-dyni.html
SKŁADNIKI:
średni kalafior
mały seler
2 pietruszki
2 ziemniaki
cebula
łyżka masła
2 kostki rosołowe
serek topiony śmietankowy 100g
śmietana 30% szklanka
3 kawałki łososia
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
koper
Kalafior opłukać i podzielić na różyczki. Seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do garnka. Zalewamy warzywa tak, aby woda je tylko przykryła. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę. Dodajemy cebulę do zupy razem z 2 kostkami rosołowymi. Gotujemy około 1 godzinę, aż wszystkie warzywa będą miękkie, Zdejmujemy zupę z ognia. Blendujemy całość. Dodajemy serek topiony, śmietankę, sól i pieprz. Na oliwie smażymy kawałki łososia posypane solą i pieprzem. Następnie układamy je na wierzchu zupy. Dekorujemy koprem.