Zupa krem z łososia

Ewelina
Zupy
06.12.2014 10:56
Zupa krem z łososia

Przepis

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

po kawałku: selera, pora i kapusty

500 g białych szparagów

10 – 12 dag łososia wędzonego na gorąco

150 g śmietany (18%)

listek laurowy

po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego

sól i pieprz

pęczek koperku

Wykonanie:

Warzywa po oczyszczeniu pokroiłam i zalałam 1,5 l wody. Dodałam przyprawy i wstawiłam do gotowania na 30 minut.

Szparagi obrałam z grubych włókien, odcięłam łykowatą dolną część i opłukałam. Wywar z warzyw przecedziłam włożyłam szparagi i wstawiłam ponownie do gotowania na 25 minut.

Po przestudzeniu zmiksowałam i przetarłam przez sito (można to pominąć). Wlałam śmietanę, przyprawiłam pieprzem i solą (sól delikatnie, ponieważ łosoś może być odrobinę słony). Wsypałam koperek (1 łyżkę zostawiłam do dekoracji), zamieszałam i zupa-krem gotowa.

Łososia pokroiłam w grubsze paski włożyłam do miseczek i zalałam gorącą zupą. Na wierzch posypałam koperkiem.