Przepis
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
po kawałku: selera, pora i kapusty
500 g białych szparagów
10 – 12 dag łososia wędzonego na gorąco
150 g śmietany (18%)
listek laurowy
po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
sól i pieprz
pęczek koperku
Wykonanie:
Warzywa po oczyszczeniu pokroiłam i zalałam 1,5 l wody. Dodałam przyprawy i wstawiłam do gotowania na 30 minut.
Szparagi obrałam z grubych włókien, odcięłam łykowatą dolną część i opłukałam. Wywar z warzyw przecedziłam włożyłam szparagi i wstawiłam ponownie do gotowania na 25 minut.
Po przestudzeniu zmiksowałam i przetarłam przez sito (można to pominąć). Wlałam śmietanę, przyprawiłam pieprzem i solą (sól delikatnie, ponieważ łosoś może być odrobinę słony). Wsypałam koperek (1 łyżkę zostawiłam do dekoracji), zamieszałam i zupa-krem gotowa.
Łososia pokroiłam w grubsze paski włożyłam do miseczek i zalałam gorącą zupą. Na wierzch posypałam koperkiem.