Przepis
Składniki:
1 l bulionu rybnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula
2 duże pory
2 ziemniaki
2 liście laurowe
sok z cytryny
300 g świeżego filetu z łososia
85 ml śmietany 18 %
sól i pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę i usmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj pokrojonego w cienkie paseczki pora i duś ok 3 minut. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego w kostkę i sok z cytryny. Całość gotuj na małym ogniu ok 5 minut, aż ryba zacznie się rozpadać, dodaj śmietanę, delikatnie wymieszaj i gotowe!