Delikatna zupa porowa z łososiem

Krzysztof
Zupy
27.08.2014 7:26
Delikatna zupa porowa z łososiem

Przepis

Składniki:

1 l bulionu rybnego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 duża cebula

2 duże pory

2 ziemniaki

2 liście laurowe

sok z cytryny

300 g świeżego filetu z łososia

85 ml śmietany 18 %

sól i pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę i usmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj pokrojonego w cienkie paseczki pora i duś ok 3 minut. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego w kostkę i sok z cytryny. Całość gotuj na małym ogniu ok 5 minut, aż ryba zacznie się rozpadać, dodaj śmietanę, delikatnie wymieszaj i gotowe!