Przepis
Bardzo szybka i zdrowa zupa krem. Pełna witamin, lekka, dla wszystkich na diecie i dla tych, którzy maja nietolerancję glutenu lub laktozy. Zupa to tak naprawdę bulion i same warzywa, niczym jej nie zaciągamy,aby wykluczyć niepotrzebne składniki, zupa broni się sama, po zmiksowaniu jest wystarczająco gęsta.
Składniki na 3 porcje:
20 dag ziemniaków
20 dag pora
10 dag mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 l bulionu
1 łyżka suszonego cząbru
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
kiełki rzodkiewki lub inne
Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę, pory i czosnek kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę w głębokim garnku i podsmażamy warzywa. Następnie zalewamy je bulionem.. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz i gotujemy do miękkości. Dodajemy cząber i rozmrożony szpinak, gotujemy 5 minut. Zupę miksujemy na krem.
Zupę rozlewamy między talerze, posypujemy kiełkami.
Świetnie jako dodatek pasują tez pestki dyni lub słonecznika.