Boczek zapiekany ze śliwką

Krzysztof
Przekąski
16.11.2014 13:50
Boczek zapiekany ze śliwką

Przepis

Składniki na 20 sztuk:

· 20 plastrów wędzonego boczku (jak najcieńszych)

· 20 miękkich suszonych śliwek bez pestek

· 20 migdałów

· 20 wykałaczek

Z każdego plastra boczku odciąć skórę. Jeżeli boczek jest tłusty można odciąć nadmiar tłuszczu. Migdały zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut, następnie wylać wodę, a migdały obrać ze skórki, żeby były delikatniejsze. Można też użyć już obranych migdałów. W każdą śliwkę włożyć migdał. Zawinąć śliwkę z migdałem w plaster boczku i przekłuć wykałaczką, tak żeby się nie rozpadał. Zawinięte boczki ułożyć w blaszce i piec przez około 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się ładnie zrumienią.

Dobrze jest wcześniej namoczyć wykałaczki w wodzie, żeby się nie spaliły podczas pieczenia.

Czasami plastry boczku są tak duże, że kroję je na pół i każdą śliwkę zawijam w połówkę plastra.

Smacznego!