Rolada z boczku

Małgorzata
Przekąski
29.09.2018 21:56
Rolada z boczku

Składniki

  1. 1 kg surowego boczku *

Marynata

  1. 1 łyżeczka cząbru
  2. 1 łyżeczka estragonu
  3. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  4. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  5. 2 zmielone liście laurowe
  6. 2 łyżki majeranku
  7. 4 ząbki czosnku
  8. 1½ łyżeczki soli

Dodatkowo

  1. 2-3 łyżki musztardy **

Przepis

  1. Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na desce chudszą stroną do góry. Wszystkie składniki marynaty rozcieramy w moździerzu. Powstałą pastą z przypraw nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku i nacieramy z wierzchu musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy do siatki wędzarniczej. Jeśli nie posiadacie takiej siatki, wystarczy dokładnie i mocno związać roladę sznurkiem spożywczym. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Roladę wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez około 1,5 godziny. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy kolejne 20 - 30 minut, aż rolada się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika roladę studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  2. * najlepiej sprawdzi się długi, cienki i niezbyt tłusty kawałek
  3. ** użyłam ostrej musztardy
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną