Składniki
- 1 kg surowego boczku *
Marynata
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 zmielone liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 1½ łyżeczki soli
Dodatkowo
- 2-3 łyżki musztardy **
Przepis
- Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na desce chudszą stroną do góry. Wszystkie składniki marynaty rozcieramy w moździerzu. Powstałą pastą z przypraw nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku i nacieramy z wierzchu musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy do siatki wędzarniczej. Jeśli nie posiadacie takiej siatki, wystarczy dokładnie i mocno związać roladę sznurkiem spożywczym. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Roladę wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez około 1,5 godziny. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy kolejne 20 - 30 minut, aż rolada się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika roladę studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- * najlepiej sprawdzi się długi, cienki i niezbyt tłusty kawałek
- ** użyłam ostrej musztardy