Przepis
Składniki na formę 20x30 cm:
500 g suchego maku (dałam masę makową)
pół szklanki miodu (pominęłam)
5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
3 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
120 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
3 łyżki likieru Amaretto
10 łyżek zmielonych migdałów
ekstrakt migdałowy - do smaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po pół szklanki z każdego rodzaju bakalii: skórka pomarańczowa, rodzynki, śliwka suszona (posiekana), orzechy (posiekane)
Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie.
Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, amaretto, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.
Piec w temperaturze 175ºC, przez 50 minut. Dowolnie udekorować.
Smacznego :-)