Makowiec

Krzysztof
Przepisy
15.03.2014 22:02
Makowiec

Przepis

Składniki na formę 20x30 cm:

500 g suchego maku (dałam masę makową)

pół szklanki miodu (pominęłam)

5 jajek, oddzielnie białka i żółtka

3 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach

120 g miękkiego masła

¾ szklanki cukru

3 łyżki likieru Amaretto

10 łyżek zmielonych migdałów

ekstrakt migdałowy - do smaku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

po pół szklanki z każdego rodzaju bakalii: skórka pomarańczowa, rodzynki, śliwka suszona (posiekana), orzechy (posiekane)

Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie.

Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, amaretto, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.

Piec w temperaturze 175ºC, przez 50 minut. Dowolnie udekorować.

Smacznego :-)