Czekoladowe ciasto z malinami

Krzysztof
Przepisy
16.04.2014 19:55
Czekoladowe ciasto z malinami

Przepis

PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

300 ml mleka

2 łyżki masła

1 łyżka ekstraktu z wanilii

6 jajek

400 g cukru

360 g mąki tortowej

6 łyżek kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM:

250 ml śmietany kremówki 30%

250 g malin

WYKONANIE:

Mąkę, kakao oraz sodę wymieszać w misce. W małym rondelku rozpuścić masło w mleku lekko podgrzewając i dodając ekstrakt z wanilii. W osobnej misce zmiksować jajka z cukrem na gładką jasna i puszystą masę. Następnie wlewamy ciepłe jeszcze mleko i miksujemy. Następnie wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką.

Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm. Piec w temp. 170 przez ok 30 min. Ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie lepi po tym czasie do niego. Jeśli nie to koniec pieczenia. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy maliny. I to koniec pysznego kremu:)

Przekładamy nim blaty a cały intensywnie smarujemy płynna czekoladą której przepis poniżej(polecam go też do innych ciast, pyszny i pięknie lśni przez dodatek miodu)

POLEWA CZEKOLADOWA:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

200 g czekolady takiej jakiej lubimy najbardziej ja użyłam gorzkiej

2 łyżki płynnego miodu

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do chwili połączenia w gładką masę. Polewamy ciasto dekorując wg. własnego uznania