Przepis
PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
300 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
6 jajek
400 g cukru
360 g mąki tortowej
6 łyżek kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
SKŁADNIKI NA KREM:
250 ml śmietany kremówki 30%
250 g malin
WYKONANIE:
Mąkę, kakao oraz sodę wymieszać w misce. W małym rondelku rozpuścić masło w mleku lekko podgrzewając i dodając ekstrakt z wanilii. W osobnej misce zmiksować jajka z cukrem na gładką jasna i puszystą masę. Następnie wlewamy ciepłe jeszcze mleko i miksujemy. Następnie wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm. Piec w temp. 170 przez ok 30 min. Ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie lepi po tym czasie do niego. Jeśli nie to koniec pieczenia. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy maliny. I to koniec pysznego kremu:)
Przekładamy nim blaty a cały intensywnie smarujemy płynna czekoladą której przepis poniżej(polecam go też do innych ciast, pyszny i pięknie lśni przez dodatek miodu)
POLEWA CZEKOLADOWA:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
200 g czekolady takiej jakiej lubimy najbardziej ja użyłam gorzkiej
2 łyżki płynnego miodu
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do chwili połączenia w gładką masę. Polewamy ciasto dekorując wg. własnego uznania