Krem z zielonego groszku z miętą i cytryną

Ewelina
Zupy
18.09.2014 7:46
Krem z zielonego groszku z miętą i cytryną

Przepis

Uff… Bardzo rozgrzewająca zupa krem! Zielony groszek idealnie gra z dodatkiem cebuli, czosnku i wyraźną nutą mięty. Smaku dopełnia gałka muszkatołowa i odrobina chilli. Zapomniałbym o bardzo ważnym składniku, bez którego nie było by tej zupy – śmietana cytrynowa. Całość może wydawać się dość odważna, ale jest zdrowa i przepyszna! Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

zielony groszek – 0,5 kg (użyłem mrożonego)

bulion wieprzowy lub drobiowy – 1 litr

mięta – 8 sporych listków

cebula dymka – 1 duża (średnica 6cm)

czosnek – 2 ząbki

papryczka chilli – 0,25 sztuki

sól – 0,5 łyżeczki

gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki

śmietana 36% – 200 gram

sok z cytryny – 1 łyżka

Przygotowanie (10 + 20 minut):

1. Cebulę pokrój w kostkę. Miętę, czosnek i papryczkę posiekaj. W garnku, na maśle klarowanym zeszklij cebulę z czosnkiem i ostrą papryczkę. Dodaj zielony groszek oraz liście mięty i duś wszystko przez 5 minut. Do warzyw wlej bulion i poczekaj aż całość się zagotuje.

2. Zagotowane składniki dokładnie zmiksuj i dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Zmiksowaną zupę przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach i ponownie zagotuj.

3. W międzyczasie ubijaj śmietanę z dodatkiem soku z cytryny przez 30 sekund – mocno zgęstnieje.

Zupę krem z groszku podawaj z dodatkiem cytrynowej śmietany i listkiem mięty.

Powodzenie i Smacznego!

B.