Przepis
Uff… Bardzo rozgrzewająca zupa krem! Zielony groszek idealnie gra z dodatkiem cebuli, czosnku i wyraźną nutą mięty. Smaku dopełnia gałka muszkatołowa i odrobina chilli. Zapomniałbym o bardzo ważnym składniku, bez którego nie było by tej zupy – śmietana cytrynowa. Całość może wydawać się dość odważna, ale jest zdrowa i przepyszna! Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
zielony groszek – 0,5 kg (użyłem mrożonego)
bulion wieprzowy lub drobiowy – 1 litr
mięta – 8 sporych listków
cebula dymka – 1 duża (średnica 6cm)
czosnek – 2 ząbki
papryczka chilli – 0,25 sztuki
sól – 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
śmietana 36% – 200 gram
sok z cytryny – 1 łyżka
Przygotowanie (10 + 20 minut):
1. Cebulę pokrój w kostkę. Miętę, czosnek i papryczkę posiekaj. W garnku, na maśle klarowanym zeszklij cebulę z czosnkiem i ostrą papryczkę. Dodaj zielony groszek oraz liście mięty i duś wszystko przez 5 minut. Do warzyw wlej bulion i poczekaj aż całość się zagotuje.
2. Zagotowane składniki dokładnie zmiksuj i dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Zmiksowaną zupę przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach i ponownie zagotuj.
3. W międzyczasie ubijaj śmietanę z dodatkiem soku z cytryny przez 30 sekund – mocno zgęstnieje.
Zupę krem z groszku podawaj z dodatkiem cytrynowej śmietany i listkiem mięty.
Powodzenie i Smacznego!
B.