Letni tort

Krzysztof
Ciasta
17.05.2014 10:50
Letni tort

Przepis

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 26 cm)

biszkopt jasny:

4 jajka

150 g cukru

90 g mąki pszennej

35 g mąki ziemniaczanej

biszkopt ciemny:

4 jajka

150 g cukru

80 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

15 g kakao

krem:

1,2 l śmietany kremówki

250 g mascarpone

2 łyżki cukru waniliowego

poncz:

sok z 1,5 cytryny

2 łyżki wody

owoce:

500 g truskawek

1 banan

4 kiwi

125 g jagód

125 g malin

1 świeży ananas

dodatkowo:

75 g płatków z orzechów laskowych

listki melisy

Biszkopt jasny:

Mąki przesiać, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch.

Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut.

Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Biszkopt ciemny:

Mąki przesiać, wymieszać z kakao.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch.

Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut.

Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.

Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.

Sok z cytryny wymieszać z wodą.

Każdy z biszkoptów przekroić na pół.

Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce, na wierzch ostatni jasny blat.

Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą śmietaną. Boki obsypać płatkami, wierzch udekorować owocami i listkami melisy.

Smacznego!

Źródło: http://razadobrze.blogspot.com/2014/05/letni-tort-nie-tylko-na-urodziny.html