- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 25 min
Składniki
ziemniaki – 2 duże szt.
śliwka suszona – 14 szt.
boczek wędzony – 1 opakowanie
świeży tymianek
sól, pieprz
sos barbecue (użyłam Folwark o mocnym aromacie wędzonej śliwki)
Przepis
ziemniaki obrać, podgotować około 12 minut w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
Śliwki suszone zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut.
Ostudzone ziemniaki pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Położyć na nich śliwkę suszoną i całość zawinąć boczkiem. Posypać posiekanym tymiankiem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec w piekarniku przez około 20 minut.
Podawać gorące, polane sosem barbecue.