Babka piernikowa z serem

Krzysztof
Przepisy
12.11.2014 17:24
Babka piernikowa z serem

Przepis

Składniki na masę piernikową:

180 g płynnego miodu

100 g cukru

80 g masła

2 łyżki kakao

2 jajka

250 g mąki pszennej

25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g migdałów w płatkach

2 łyżeczki przyprawy korzennej

Składniki na masę serową:

300 g twarogu sernikowego

1 opakowanie budyniu waniliowego

70 g masła

1 jajko

50 g cukru

Dodatkowo:

1 tabliczka białej lub gorzkiej czekolady

25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

FOREMKA: 22 CM Z KOMINEM

1. Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy stopniowo i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną. Łączymy z masą miodową, dosypujemy płatki migdałowe i skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy na bok.

3. Wszystkie składniki na masę serową łączymy w misce i miksujemy tylko do połączenia składników.

4. Foremkę do pieczenia natłuszczamy masłem, posypujemy mąką. Wlewamy połowę masy piernikowej, następnie połowę masy serowej i znów masę piernikową, a na koniec serową. Wkładamy łyżkę w kilku miejscach i delikatnie "przeciągamy".

5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 105-120 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia w foremce. Następnie wyciągamy na kratkę do studzenia ciast.

6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, polewamy babkę i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotowe! :)

*na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Do miski wkładamy czekoladę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną