Przepis
CIASTO
1 kostka margaryny (25 dag) (może być również masło)
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
7 dag gorzkiej czekolady (może być cała tabliczka 10 dag)
POLEWA CZEKOLADOWA
8 dag czekolady mlecznej
5 dag masła
Przepis na ciasto:
Miękką margarynę ubić mikserem na puszystą i białą masę, stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować. Następnie dodać jajka i cukier waniliowy ponownie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz mleko, wymieszać łyżką, a następnie zmiksować. Ciasto podzielić na pół lub na dwie części, np. 2/3 białej masy i 1/3 z czekoladą.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do jednej części ciasta, wymieszać łyżką. Foremkę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przekładać łyżką na zmianę raz jasne ciasto, raz ciemne z czekoladą. Na koniec ciasto wymieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Babkę piec w temperaturze 175 stopni C przez 65 - 70 minut. Po upieczeniu wystudzić w formie, a następnie wyjąć z foremki i polać polewą czekoladową (lub posypać cukrem pudrem).
Przepis na polewę:
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kawałki czekolady i cały czas mieszać, aż czekolada całkowicie rozpuści się. Gotową polewą (jeszcze gorącą) polać babkę. Polewa szybko zastyga.