Przepis
Składniki spodu:
20 dag ciasteczek z kakao
5 łyżek masła
5 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
Składniki masy:
1 kg zmielonego twarogu (zwykły, półtłusty twaróg lokalnej mleczarni samodzielnie zmielony)
30 dag białej czekolady
1/3 szklanki cukru (10,3 dag) - można 1/2 szklanki
2 białka (duże)
łyżka mąki ziemniaczanej
40 dag malin lub innych owoców
Wykonanie spodu:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Ciasteczka skruszyć na proszek. Masło i czekoladę rozpuścić na parze, schłodzić i dodać do ciastek. Powstałą masę przełożyć do formy, rozsmarować i mocno docisnąć. Włożyć do zamrażarki na czas przygotowania masy.
Wykonanie masy:
Nastawić piekarnik na 180 °C. Umyć i osuszyć maliny. Do twarogu dodać rozpuszczoną na parze i przestudzoną białą czekoladę, cukier, mąkę, nieubite białka i wymieszać łyżką. Masę położyć na spodzie ciasteczkowym, na nią połowę malin. Włożyć sernik do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 °C. Piec 70 minut. Po upieczeniu natychmiast wyjąć sernik z piekarnika. Ostudzić i schłodzić (bez przykrycia i obręczy). Przed podaniem posypać pozostałymi malinami.