Sernik z białą czekoladą

Krzysztof
Przepisy
27.02.2014 20:13
Sernik z białą czekoladą

Przepis

Składniki spodu:

20 dag ciasteczek z kakao

5 łyżek masła

5 dag gorzkiej czekolady

1 łyżka kakao

Składniki masy:

1 kg zmielonego twarogu (zwykły, półtłusty twaróg lokalnej mleczarni samodzielnie zmielony)

30 dag białej czekolady

1/3 szklanki cukru (10,3 dag) - można 1/2 szklanki

2 białka (duże)

łyżka mąki ziemniaczanej

40 dag malin lub innych owoców

Wykonanie spodu:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Ciasteczka skruszyć na proszek. Masło i czekoladę rozpuścić na parze, schłodzić i dodać do ciastek. Powstałą masę przełożyć do formy, rozsmarować i mocno docisnąć. Włożyć do zamrażarki na czas przygotowania masy.

Wykonanie masy:

Nastawić piekarnik na 180 °C. Umyć i osuszyć maliny. Do twarogu dodać rozpuszczoną na parze i przestudzoną białą czekoladę, cukier, mąkę, nieubite białka i wymieszać łyżką. Masę położyć na spodzie ciasteczkowym, na nią połowę malin. Włożyć sernik do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 °C. Piec 70 minut. Po upieczeniu natychmiast wyjąć sernik z piekarnika. Ostudzić i schłodzić (bez przykrycia i obręczy). Przed podaniem posypać pozostałymi malinami.