Przepis
Dzisiaj polecam przepyszne danie obiadowe w postaci chrupiących kawałków kurczaka z dipem oraz roladek z cukinii z nadzieniem warzywno - serowym z szynką. Roladki są dosyć pracochłonne, ale ich smak wynagrodzi wszelki trud. Za to kurczak jest szybki w przygotowaniu, panierka z dodatkiem parmezanu jest niezwykle chrupiąca i aromatyczna.
Polecam!
Zapiekane roladki z cukinii
Składniki:
2 nieduże cukinie
2 marchewki
pół szklanki groszku mrożonego
1 jajko
100g sera żółtego (np. ementaler)
kilka plastrów szynki wieprzowej
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy je wzdłuż na dosyć cienkie plastry. Z dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, blanszujemy plastry cukinii przez 2-3 minuty po czym osączamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Marchew i groszek gotujemy 5 minut. Osączamy i miksujemy gdy przestygną. Do masy dodajemy 2/3 startego drobno sera, jajko, sól i pieprz. Plastry szynki kroimy na paseczki szerokości plastrów cukinii. Na każdy plaster cukinii nakładamy pasek szynki i rozsmarowujemy cienko masę marchewkową z groszkiem. Zwijamy w roladki i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Roladki posypujemy resztą sera i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Można podawać ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.